O Nemanji

Nemanja Đorđević je rođen 1985. godine u Vranju. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu 2009. godine. Fotografijom se bavi od 2000. godine. Član je foto kluba FON u Nišu i Nezavisnog  udruženja novinara Srbije. Pored socijalne i lajf fotografije posebno ga privlači i rok fotografija, kojom se intenzivno bavi od 2005. godine. Od 2008. radi kao foto-reporter (fotograf i novinar) muzičkog web magazina “Balkanrock” gde je i urednik, kao i hrvatskog “SoundGuardian”. Jedan je od najaktivnijih rok fotografa na Balkanu. Sarađuje sa mnogim medijima u Srbiji i regionu. Učestvovao je na mnogim grupnim izložbama fotografija i pored toga broji preko 30 samostalnih postavki.

2009. godine od EXIT-ovog foto tima dobija nagradu za najbolju fotografiju festivala. 2012. sa bendom Block Out i svojom postavkom radova “Raskorak” obilazi obilazi Srbiju. U novembru 2013. godine dobija nagradu za najbolju koncertnu fotografiju, Kancelarija za mlade Subotica. U maju 2015. drži dvodnevnu radionicu umetničke fotografije u Vranju. Iste godine organizuje postavku rok fotografija “Senke Zvuka” koju je predstavio u Beogradu, ali i u Banja Luci u sklopu muzičkog festivala Demofest sa kojom je otvarao festival. 2016. godine postavkom “Nebeska tema” u čast Vladi Divljanu samostalnom izložbom obilazi Vranje, Pirot i Niš. Takođe, kao fotograf na setu, aktivno učestvuje u projektu snimanja istoimenog dokumentarca o Vladi Divljanu. Iste godine, svoje radove izlaže na Festivalu srpskog podzemlja u  Domu  omladine Beograda,  kao i na novosadskom “EXIT” festivalu. Uz odobrenje i zajedno sa američkim sastavom Wovenhand organizuje postavku rok fotografija „Iskrenost“ inspirisanu istoimenim bendom u Domu omladine Beograda 2017. godine. Krajem iste godine među renomiranim fotografima iz zemlje učestvuje u sveobuhvatnom projektu “50 godina koncertne rok fotografije u Srbiji”. U martu 2018. zajedno sa Anamarijom Vartabedijan i Stanislavom Milojkovićem nastupa na manifestaciji “Belgrade Photo Month” organizovanjem izložbe fotografija “Rock Momenti”. Krajem iste godine u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju predstavlja svoju aktuelnu postavku „Senke zvuka“. U junu 2019. godine izlaže radove velikih formata u sklopu “Arsenal festa” u Kragujevcu. Postavkom “Najbolje” izložba koncertnih rok fotografija, u septembru iste godine učestvuje na Balkanrock week-u u Nišu. U martu 2020. godine njegova fotografija je izabrana za najbolju u sklopu foto konkursa “From Belgrade with Love to Nick Cave” u organizaciji Charm Music, a kasnije izlaže svoje radove Nik Kejva na postavci u galeriji O3one u Beogradu. Iste godine u junu učestvuje, u sada već tradicionalnoj, izložbi “Rock momenti” u galeriji Blok na Novom Beogradu. 

Aktivno sarađuje sa Muzejom Jugoslavije, Domom omladine Beograda i raznim kulturnim institucijama. Radio je kao fotograf i videograf na projektima Turističke organizacije Beograda. Od nedavno se bavi i snimanjem video spotova i video produkcijom. Oficijelni je fotograf raznih kulturnih manifestacija, festivala i koncerata u Srbiji i regionu.

“Pred ovim fotografijama stičemo utisak beskonačnog trajanja, kao da se jednoj tački sakupljaju svi elementi stvarnosti I stvaraju jednu harmoniju i jedinstvo. Nemanjino majstorstvo leži u jednostavnosti i težnji ka tehničkom perfekcionizmu”
“Uhvaćeni u trenutku, meditativnom, kao da nam poručuje da oslušnemo tišinu i uživamo u trenutku. Gledajući Nemanjine fotografije čućemo muziku”
“Nemanjine fotografije oduvek su odlikovale preciznost i tehnička besprekornost”